Ditt timmerhus

Ett unikt hem som passar perfekt för dina behov. Det är ett timmerhus från Kuusamo.

Ett fritidshus eller ett året-runt-boende? Ett slott eller en stuga? Välj en av våra modeller som utgångspunkt för ditt timmerhus och sätt sedan din egen prägel på det. När designen är färdig tillverkas huset och levereras sedan till dig i önskat format. Våra leveranstider är korta – du kan komma igång med husbygget redan några veckor efter beställningen.

Våra huvudprodukter är villor och fritidshus, men Kuusamo tillverkar även stora objekt som hotell och restauranger. Under årens lopp har vi designat och tillverkat tusentals drömhus enligt våra kunders önskemål.

Tack vare den stabila timmerkonstruktionen är alla våra husmodeller mycket anpassningsbara. Flexibla takhöjder och välutvecklade funktioner gör att rummens användningsområde kan ändras, vilket möjliggör individuella lösningar för varje byggare.

 

 

En timmerkonstruktion är tät och hållbar och den andas

När timmerhusets design är färdig bearbetas timret på Kuusamo Oy fabrik till millimeterprecision enligt konstruktionsritningen, så att byggnadens olika delar passar ihop perfekt. Eftersom trä är ett naturmaterial utgör dess egenskaper en av timmerkonstruktionens utmaningar. Kuusamo är en professionell aktör med lång erfarenhet av timmer byggande. I våra timmerkonstruktioner tar vi bland annat hänsyn till nedanstående egenskaper.

Stabilitet – Timmerbyggnader klarar till och med en jordbävning
En timmervägg från Kuusamo är byggnadstekniskt stark och har goda hållfasthetsegenskaper. Därför håller timmerväggen bra för belastning och andra påfrestningar som den utsätts för. Timmerhus klarar till och med en jordbävning. Det levande trämaterialet beaktas i konstruktionen varje enskild timmerstock krymper med tiden några millimeter, vilket bidrar till att hela konstruktionen sjunker några centimeter.

Kuusamo tar med timmerkonstruktionens naturliga sjunkning i beräkningen, bland annat genom att införa sjunkmån i sina konstruktioner och använda glidbeslag där vägg- och takkonstruktion möts. Det går inte att förhindra att ett levande material som trä ändrar form, men man kan minska förändringarna genom olika såg- och torktekniker vid timmerproduktionen. Man kan även minska förändringarna genom att tillverka timmer av två eller flera olika lameller, som hoplimmade inte kan ändra form i lika stor utsträckning som massivtimmer. Samtidigt förbättras också timmerväggens stabilitet.


En timmervägg är en konstruktion som andas och därmed justerar luftfuktigheten och värmen i ett rum. Denna egenskap påverkar dock inte timmerväggens täthet, det vill säga luftdraget genom väggkonstruktionen. Tätheten påverkas däremot av tätningarna som används mellan timmerstockarna och i hörn och öppningar.

Den unika Kuusamo-konstruktionen Tätheten har stor inverkan på byggnadens energiförbrukning. I den mönsterskyddade Tiivishirsi-konstruktionen från Kuusamo används EPDM-gummi som tätningsmaterial, vilket har visat sig förbättra väggarnas täthet betydligt. I kombination med andra tätande konstruktioner, som spännbultar och fjäderspik för fasade kanter, möjliggör Tiivishirsi en mycket tät väggkonstruktion.

Variationer i luftfuktigheten och värmeisoleringsförmåga


En timmervägg justerar variationer i luftfuktigheten runtomkring. Träets förmåga att uppta fukt påverkar dock inte väggens täthet. Mindre fuktpåverkan skadar alltså inte konstruktionen om den senare får möjlighet att torka upp. För den utvändiga ytbehandlingen rekommenderar Kuusamo ett medel som skyddar mot omgivningens påfrestningar, men som inte lämnar en hinna på timret som gör att det torkar långsammare.

 

En timmerväggs värmeisoleringsförmåga beror på hur tjock väggen är – ju tjockare vägg, desto bättre värmeisoleringsförmåga. Om man vill förbättra timmerväggens värmeisoleringsförmåga och ytterligare minska energiförbrukningen, kan väggen tilläggsisoleras från ut- eller insidan.

 

Många varianter av furu

Timmerhus från Kuusamo tillverkas av tätfibrigt furuträ som vuxit i nordliga förhållanden. Träet bearbetas till timmer och annat byggnadsmaterial på Kuusamos fabrik och transporteras sedan vidare ut i världen för att användas som material till olika byggnader.

Det finns flera slags timmer att välja mellan. Timmerhus från Kuusamo byggs av antingen massivt timmer, som hyvlats ur endast ett träd, eller lamelltimmer. Lamelltimmer är hyvlat ur ett träämne som är limmat av två eller flera lameller.

Mer info

Om oss

RIBO Apartment AB är ett ungt och  framgångsrikt företag och vår verksamhet utgår från den lappländska vildmarken.  Vi har nöjet och det stora ansvaret att vara  importör av Kuusamo timmerhus och ser fram emot att få vara er leverantör när ni vill förverkliga er husdröm.

Med vänliga hälsningar

Jan Stjernström  VD

KONTAKTA OSS

wasa_kredit_logotype (1).png

© 2020 RIBO Apartment AB - Sweden